• Badania
  • Wpis dodał PolskieZnaki
  • 15 listopada, 2022
  • 0

Niedobór witaminy D3 jest powszechny na całym świecie i dotyka ludzi w każdym wieku. Poziom witaminy D w organizmie można utrzymać na dwa sposoby – wytworzyć ją ze swoich zasobów cholesterolu, wykorzystując przy tym światło słoneczne lub przyjmować odpowiednie produkty spożywcze. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o to, aby wraz z dietą dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D.

Do czego organizm wykorzystuje witaminę D?

Niektóre z najważniejszych funkcji witaminy D to:

  • utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i fosforanów;
  • promowanie wchłaniania wapnia (niezbędnego dla zdrowych kości i zębów);
  • wzrost komórek i kości;
  • zmniejszenie stanu zapalnego, który może być spowodowany infekcją lub urazem.

Kiedy dana osoba ma niedobór witaminy D, komórki organizmu stają się mniej wydajne w przeprowadzaniu procesów, takich jak wzrost i regeneracja.

Objawy niedoboru witaminy D

Jeśli organizm nie ma wystarczającej ilości witaminy D, może to prowadzić do różnych komplikacji zdrowotnych. Objawy wynikające z niedoboru witaminy D są jednak w początkowej fazie dość nieoczywiste i obejmują zmęczenie, obniżony nastrój oraz ból stawów i mięśni.

Dodatkowo inne objawy niedoboru witaminy D to m.in. wypadanie włosów, częste infekcje bakteryjne i wirusowe, zmiany nastroju, dłuższe gojenie się ran, słabsze i łatwo łamiące się kości.

Przyczyny niedoboru witaminy D

Dzienne spożycie witaminy D potrzebnej do optymalnego funkcjonowania organizmu zależy od takich czynników jak wiek, waga, kolor skóry i ogólny stan zdrowia. Aspekty zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru witaminy D obejmują:

  • życie w krajach, w których przez cały rok jest mało słońca;
  • posiadanie ciemniejszej skóry;
  • noszenie filtrów przeciwsłonecznych o wysokim współczynniku;
  • spędzanie większości czasu w pomieszczeniach;
  • złe wchłanianie wynikające z takich stanów jak np. celiakia;
  • unikanie pokarmów będących źródłem witaminy D, takich jak tłuste ryby i produkty mleczne;
  • bycie otyłym;
  • bycie starszym.

Głównym źródłem witaminy D jest ekspozycja na promieniowanie słoneczne UVB. Kiedy organizm jest wystawiony na to działanie, może wytwarzać witaminę D3 z cholesterolu, substancji tłuszczowej syntetyzowanej przez wątrobę i znajdującej się w niektórych pokarmach. Wszystko, co zmniejsza dostęp do promieniowania słonecznego UVB, ogranicza zdolność organizmu do wytwarzania wystarczającej ilości witaminy D.

Brak witaminy D w diecie

Niedobór witaminy D może być spowodowany brakiem uzyskania wystarczającej ilości witaminy D w diecie. Jeśli zauważy się u siebie oznaki niedoboru, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże zbudować odpowiedni plan żywieniowy.

Większość pokarmów zawierających witaminę D nie ma wystarczających ilości, aby zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie danej osoby. Z tego powodu wiele tradycyjnie spożywanych źródeł witaminy D (na przykład mleko modyfikowane dla niemowląt, sok pomarańczowy i mleko sojowe) jest wzbogaconych witaminą D.

Dodaj komentarz

Państwa adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *